de btw van een loyaliteitsprogramma is niet aftrekbaar

DOSSIER FISCALITEIT

Met een loyaliteitsprogramma zet u in op het behouden van uw klanten. Dat kunt u op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een puntenspaarsysteem. De gespaarde punten kan uw klant inruilen voor een geschenk.

Verschillende vormen loyaliteitsprogramma

Een getrouwheidsprogramma kan verschillende vormen aannemen. De klant kan zich meestal via u inschrijven voor het programma. U beheert zelf de punten en de aangeboden goederen voor uw klant.

Zo een programma kan ook door een derde partij aangeboden worden. Zij staan dan in voor het beheer. Ook voor de leveringen van de geschenken.

Wat nu met de aftrekbaarheid van de btw?

“Wanneer een winkelier in het kader van een getrouwheidsprogramma de kostprijs betaalt van getrouwheidsgeschenken die leveranciers rechtstreeks overhandigen aan zijn klanten, kan hij de daarop betaalde btw niet recupereren. De overhandiging van de geschenken maakt volgens het Europese Hof van Justitie immers een afzonderlijke levering uit die plaatsvindt tussen die leveranciers en de eindklant.”

Hof van Justitie

Er zijn dus twee afzonderlijke handelingen. De aankoop van het geschenk en de levering ervan. Daardoor kan de btw niet worden afgetrokken.

Toch mogelijk in bepaalde scenario’s

  • Wanneer u het geschenk gratis weggeeft.
  • Wanneer u het geschenk met een ander geschenk weggeeft aan dezelfde prijs.

Daarom is het belangrijk dat de beheerder van het loyaliteitsprogramma:

  • een debetnota opmaakt voor het geschenk.
  • een factuur opmaakt voor de levering.

Bekijk het volledige dossier Fiscaliteit