reflextherapie tegen stress

Hoe doe je dat allemaal? Heb je geen last van stress? Die vragen krijg ik wel eens. En dat is begrijpelijk.

Ik heb een gezin met drie kinderen, een partner die heel veranderlijke uren heeft, ik leid een bedrijf, ben imker, volg les, doe vrijwilligerswerk en ben actief in een aantal netwerken.

Eigenlijk stel ik mezelf dan altijd de vraag: Waarom doe ik dat allemaal? En: Word ik blij van alles wat ik doe? Want dat is het belangrijkste voor mij om geen exces in stress te hebben. En vooral door goed voor mezelf te zorgen.

Positieve energie geeft zuurstof

Veel van de dingen die ik doe geven mij positieve energie en dus is dat voor mij zuurstof. Uiteraard zijn er zaken die ik ongelooflijk tijdverlies vind. Ik zoek dan oplossingen om daar tijd te sparen, zowel thuis als op kantoor.

Bijvoorbeeld: wachten tot je wasmachine klaar is om de was op te hangen. Ik kreeg dat niet ingepast in mijn druk agenda. Dan vergeet je je wasmachine leeg te halen, blijft die klamme was zitten. Dan krijg je van die stinkende was die je opnieuw moet draaien. Ellende!

Ik kreeg daar echt stress van. Dus heb ik me een tweede wasmachine aangeschaft. Ze kunnen nu dapper samen draaien. En mijn planning is nu zo dat ik op zaterdag al mijn was van mijn groot gezin erdoor draai. Geen stinkende was meer, alle kasten gevuld op maandag!

Keukenhanddoeken strijken is nog zoiets. Diegene die dat uitgevonden heeft, moet een man geweest zijn. Dat kan niet anders. Ik strijk dus geen keukenhanddoeken. Ik laat ze ook niet strijken…

Waar zijn die powerbanks?

Wachten op een belangrijk telefoontje en dan maar 1% batterij meer hebben op je gsm, is nog zo iets. Vervolgens grommelen op de eerste die zegt: “Jij verkoopt toch powerbanks of van die laadkabeltjes?”

Of als je met een heel pak samples naar een klant moet en alles probeert in je boekentas of trolley te krijgen. En dan beseft dat je een paar centimeter mist om alles bij mekaar te pakken.

Of waar ik van overtuigd ben dat het vanuit de kosmos een grapje is: als je een koffie wil nemen op kantoor en het koffiemachine zegt “waterreservoir vullen”, en dan bakje leegmaken, bonen aanvullen. Dan denk je: nu heb ik alles gehad. Dan zegt de machine: ontkalking. Dat is een grrr-stressmomentje.

‘Omdat het hoort’ geschrapt

Door de jaren heb ik het zinnetje “omdat het hoort” losgelaten. Zeker van zodra je kinderen krijgt, komt er plots allerhande op je af omdat het hoort.

De kinderen moeten minstens twee naschoolse activiteiten hebben, je moet een strak lijf hebben als supermama die ook nog minstens twee keer per week in de gym staat. Dat is voor mij persoonlijk niet houdbaar.

Ik heb drie kinderen waarvan de twee oudste voetballen en paardrijden combineren met Chiro. Dat gaat voor mij voor op mijn eigen strak lijf momenteel (goed excuus hé).

Mij huis is soms een stal. Ook al wonen we op een boerderij, het is niet iets wat ik leuk vind. Maar ik heb het losgelaten dat elke dag alles spick and span moet liggen. De eerste die daar commentaar op geeft, mag voor mij een week mijn leven overnemen terwijl ik ergens onder een palmboom lig.

Maar ik kook elke dag vers, zowel soep als lunch of avondeten. Dat laat ik niet los. Ik help mijn kinderen met hun huiswerk en volg het op als een wolf. Dat vind ik persoonlijk belangrijk en ik maak daar tijd voor.

Gruwel van loze beloftes

Op kantoor kan ik me ergeren als er loze beloftes gemaakt worden. Ik vertrouw nog te vaak mensen die de zaken minder serieus nemen qua klantenservice dan ik. Ik leer elke dag om daarmee om te gaan en daar strenger in te worden.

Ik ben ervan overtuigd dat “gezonde” stress je drijft om vooruit te geraken in het leven. Ik doe alles zolang ik er blij van wordt. Zolang er positieve energie vloeit, doe ik de dingen die ik doe. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen zaken hoef te doen waar ik niet blij van word. Dat zijn er nog steeds veel, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven én bij het bedrijfsleven.

Soms is er een ophoping van te veel stress.  Zo ervaarde ik ook afgelopen zomer. Van die stress die ik in mijn lichaam opsla om verder te kunnen gaan. Negatieve stress. Dan is het belangrijk om jezelf even op de eerste plaats te zetten.

Reflextherapie

Ik ben onder begeleiding van Kim Van Den Heuvel van PluFor die stress gaan aanpakken door reflextherapie. Ongelooflijk wat een verschil op zo’n korte tijd. Plekken in mijn lijf die pijn deden, waren plots opgelost na drie sessies. Aan de hand van een voor- en na-test bleek mijn stressniveau met 82% gedaald. Ik stond perplex. Allemaal dankzijn een paar eenvoudige oefeningen die zo’n grote impact hadden.

Maar eerlijk is eerlijk.  In alle drukte vergeet ik nog te vaak mezelf op de eerste plaats te zetten. Iets typisch vrouwelijk om anders voor te leven voor onze dochters. En hoe ik dat doe? Met vallen en opstaan.