Vrouwelijke ondernemers en de spotlight

Ik lees en hoor vaak dat er te weinig vrouwelijke ondernemers zijn. Of dat ze niet uit de schaduw treden. Weinig vrouwelijke ondernemers? Ik denk dat er wél veel vrouwelijke ondernemers zijn. Alleen voldoen ze niet aan de maatstaf waarmee ondernemerschap wordt vergeleken.  

Ik ken veel vrouwen die in bijberoep ondernemen. Het is voor hen een leefbare combinatie met hun gezin. Zeker als er een kind is dat wat extra zorg nodig heeft. Vroeger waren er de meewerkende echtgenotes die als gratis werkkracht werkten. En bijgevolg op het einde geen pensioen hadden.

Deeltijds ondernemen is ook ondernemen

De wereld van vandaag geeft de mogelijkheid om deeltijds te ondernemen. Met minder risico’s kun je zo de eerste stappen in het ondernemerschap zetten.  

Ik hekel dat mannen en vrouwen altijd met mekaar worden vergeleken. Ook in het ondernemerschap. Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwelijke ondernemers zeker even sterk zijn in hun vak als hun mannelijke collega’s.

En wat met dat vrouwelijke ondernemers niet uit de schaduw treden? Ik vraag me dan dadelijk af of een vrouw wel in een schaduw staat. Maar dat zal de feministe in mij zijn die dan praat.

In mijn ogen staan mannen liever in de spotlight omdat ze van oudsher ook hun overwinningen showden als ze een rund afgeschoten hadden. Dat zit door de eeuwen heen in hun genen gebakken. Het zal nog even duren vooraleer daar verandering in komt.

Vrouwen verwachten geen tromgrroffel

Een vrouw geniet ervan als ze de zaken verwezenlijkt die ze wou bereiken. Zonder dat ze daarvoor tromgeroffel verwacht.

Toch is het als je onderneemt belangrijk dat de wereld daarbuiten beseft dat je bestaat. Ook al ben je halftijds coach, kok aan huis of relaxatietherapeute. Het feit dat je een kanjer in je vak bent, is niet voldoende vandaag. De media zijn een belangrijk onderdeel waarnaar de buitenwereld luistert. Daar moet je dus rekening mee houden én actief mee omgaan.

Er zijn natuurlijk vrouwen die wel in de spotlight treden. Zij krijgen al snel de stempel dat het man-vrouwen of carrièrejagers zijn. Maar commentaar op anderen is altijd makkelijk uiteraard. Dus dat mag je naast jou neerleggen.

Team om op te steunen

Ik merk aan mezelf dat ik er echt op moet letten om in de spotlight te treden. Ik ben nu eenmaal het boegbeeld van mijn bedrijf. Nu ik een team heb waar ik op kan steunen, valt me dat makkelijker. En het doet ook goed aan mijn zaak dat ik de spotlight opzoek. Ook al blijft het voor mijn iets dat niet in mijn natuur ligt.

Dus ondernemende dames ten velde: straal en zoek die spotlight op. Geniet van wat het doet met je onderneming.

Winkelwagen
Er zitten geen producten in uw winkelmand
Doorgaan met winkelen

Bel mij terug

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen graag contact met u op.

Offerte-aanvraag